VELIK PRESKOK V VAJINEM ŽIVLJENJU KOT PAR?

Preizkusite naš vikend za zakonce: konec tedna, v katerem se na novo odkrijete

Po nekaj letih skupnega življenja skoraj vsi pari doživijo nekaj razočaranja, nestrpnosti zaradi nerešenih težav, jeze ali razočaranja zaradi prepirov, tudi iz nepomembnih razlogov, brezbrižnosti, dolgih obdobij molka.

To so situacije in občutki, ki se začnejo naseljevati tako v življenju para kot tudi v življenju duhovnika ali posvečene osebe s svojo skupnostjo.

Delo, kariera, otroci, šola, starši, prostovoljno delo, hobiji, prijatelji, župnija, dolžnosti redovne skupnosti …, obveznosti se nikoli ne končajo in 24 ur ne bi bilo dovolj.

Kaj šele, da bi ostalo kaj časa za par ali zase …!

Kje je močna in trdna ljubezen iz prvih dni, prvotno navdušenje nad poklicanostjo?

Srečanje zakoncev v spodbudnem ozračju ponuja verjetno edinstveno priložnost, da se ponovno soočimo z najpomembnejšimi vidiki življenja v paru ali s svojo redovno skupnostjo.

Komu je namenjeno?

Zakonski vikend je namenjen parom (poročenim, sobivajočim, verujočim in neverujočim), ki želijo izboljšati svoj odnos s poglobljeno komunikacijo. Duhovnikom in posvečenim, redovnikom in redovnicam, ki želijo obnoviti svojo zavezanost skupnosti.

Namenjen je mladim parom, da se lahko pripravijo na manjše ali večje težave, ki se lahko pojavijo v življenju para; bolj ali manj mladim parom, ki živijo srečno, vendar želijo svoje življenje v paru narediti bolj zanimivo in spodbudno; parom, ki doživljajo nekatera razočaranja in želijo ozdraviti svoj odnos, da bi bolje živeli.

Izkušnja vikenda je nastala na katoliškem področju, vendar je odprta za vse, ne glede na veroizpoved, ki želijo poiskati nove spodbude za poživitev svojega življenja v paru.

Vendar pa ni priporočljiva za pare v krizi ali v položaju resnega spora ali posebnih patologij.

Kako se odvija?

Trije zakonski pari in duhovnik izmenično pripovedujejo o svojem življenju, pri čemer se dotaknejo osrednjih in pogosto najbolj problematičnih vidikov zakonskega in posvečenega življenja. Po vsakem pogovoru sta povabljena, da zasebno – samo znotraj para, v sobi ni skupinskih pogovorov ali interakcij – delita, kaj je pričevanje v njiju vzbudilo.

To NI duhovno srečanje, predavanje, skupinska terapija, serija pridig. Paru, duhovnikom in redovnikom se predlaga preprosta, globoka in učinkovita metoda, ki dialogu povrne pomen in odstrani “rjo”, ki se je morda zahrbtno nabrala sčasoma.

VAS ODMIKI, DUHOVNE VAJE, POSVETOVANJA IN SREČANJA NE ZADOVOLJUJEJO?

Preizkusite vikend izkušnjo Srečanja zakoncev: vikend za ponovno odkritje sebe.

Duhovniki in redovniki ter redovnice so vabljeni na vikend za zakonske pare, ki ga organizira gibanje Zakonsko srečanje. Naj vas ne čudi: oboji (zakonski pari in posvečene osebe) živijo ljubezenski odnos, v prvem primeru med moškim in žensko, v drugem s svojo skupnostjo, ki ji pripadajo – ki pa ga je potrebno pogosto obnavljati, tudi zaradi ljubečega odnosa z Bogom.

Zato v gibanju Srečanje zakoncev govorimo o ponovnem odkrivanju zakramenta zakona in zakonske zveze. Še več, gre za bogato izkušnjo, saj sooča tiste, ki so poročeni, s tistimi, ki svoje življenje v celoti posvečajo drugim. Zapleteno?

Ne, lahko je naporno in zahtevno, vendar preprosto (kot Kolumbovo jajce), če izkušnjo vikenda doživimo tako, da se prepustimo popolni vključenosti, z umom in srcem. Skupinsko vodenje, ki ga sestavljajo duhovnik in trije zakonski pari, ponuja namige za osebna razmišljanja, ki jim sledijo priložnosti za dialog z drugim redovnikom/redovnico. Zakaj ne bi poskusili?

Nekatere od obravnavanih tem:

  • “Ljubiti”: ne le čustva, ampak izbire, ki jih je treba vsak dan obnavljati

  • Spoznavanje sebe in dopuščanje, da nas spoznajo tisti, ki nas imajo radi

  • Resnično “poročeni”, zahvaljujoč pristni komunikaciji

  • Živeti skupaj v ljubezni: je to mogoče?

  • Odprtost, poslušanje, zaupanje: ključi do resnične komunikacije

  • Moč para: vlaganje danes za jutri